Fra Gribbe mot Skogshorn

tirsdag 5. juli 2011

Vår ville, vakre orkide

Flekkmarihånd, bilde tatt 5. juli 2011. Vokser rett i nabolaget, vokser også på stølen, men ikke i så store mengder. Er utrolig vakker, med en blomst som en mini-mini orkide og en god, intens duft.

Flekkmarihand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Flekkmarihand
Flekkmarihand i Sømna i Nordland.
Flekkmarihand i Sømna i Nordland.
Vitenskapelig(e)
navn
:
Dactylorhiza maculata
(L.) Soó
Norsk(e) navn:flekkmarihand
Hører til:Orkidéfamilien,
Asparagales,
enfrøbladede planter
Habitat:skog, myr, fjell
Utbredelse:nord i Eurasia
Flekkmarihand (Dactylorhiza maculata) er en plante i marihandfamilien (orkidéfamilien).

Utseende [rediger]

Denne orkidéen har fått navn etter utseendet på bladene sine. Den har nemlig massevis av svarte flekker på de grågrønne bladene. Blomstene kan variere veldig i farge, helt fra ganske mørk rosa med røde tegninger til nesten hvit med lyserosa tegninger. Flekkmarihand blir rundt 20–30 centimeter høy.
Flekkmarihand tilhører den vanskelige slekta Dactylorhiza. Innad i slekta er det mange arter som det kan være vanskelige å se forskjell på. To av de vanligste artene er flekkmarihand og skogmarihand. Disse vokser tildels i samme habitat og kan være vanskelig å skille. Den største forskjellen på disse to er at skogmarihandplanter som regel er mye større og har flere, kraftigere fargede blomster. Flekkmarihand har også en ganske rund form på underleppa, mens skogmarihand har en mer trekantet underleppe der midtfliken er lenger enn sideflikene.

Forekomster i Norge [rediger]

Om ikke dette er Norges vanligste orkidé, så er det i hvert fall den en ser oftest. Den vokser fra fjæra og langt opp på fjellet, og den har utbredelse helt fra Lindesnes til Nordkapp.
Grunnen til at flekkmarihand er såpass vanlig er at den er "altetende" hva terreng og næringstilgang angår. Riktignok foretrekker den å ha det litt fuktig, men ellers trives den stort sett overalt. Det er likevel vanligst å finne flekkmarihand i kystheiene på Vestlandet og i Nord-Norge.

Tradisjonell bruk [rediger]

Flekkmarihand ble i likhet med mange andre orkidéer tidligere benyttet som potensfremmende middel. Den er ellers blitt brukt mot utslett, tannpine, øyesykdommer og tuberkulose, og den har også tilhørt trolldomsmedisinen.
Commons-logo.svg Commons: Dactylorhiza maculata – bilder, video eller lyd

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar